Lima? Lima? Nie ma takiego miasta, jest tylko Limanowa!

Zawsze najtrudniej jest zacząć. Przedstawić powody, dla których chce się prowadzić bloga i nie wydać się przy tym pretensjonalnym. Pewnie wszelkie tłumaczenia miałyby w sobie coś nie do końca oryginalnego, w końcu w każdym blogu chodzi głównie o to, żeby ktoś go czytał. Ale dlaczego- to już problematyka złożona i nie zawsze łatwa do określenia.

Główna idea jest prosta- w sierpniu jadę na rok do Limy. Nie przeraża mnie wizja opuszczenia Krakowa i udania się na koniec drugiej półkuli. Życie traktuję zadaniowo- w tym momencie kolejnym zadaniem jest pojechać tam i nie dać się opluć lamom, a przy okazji dowiedzieć się czegoś: o sobie (na końcu świata), o życiu (poza Europą), o Peru…

Właśnie- o Peru. Bo w sumie to nie wiem o nim nic. Gdyby zebrać do kupy wszystkie informacje, mogłabym ograniczyć się do kilku haseł: Machu Picchu, quechua, Miś Paddington, Wendy Sulca. Kawa, kukurydza i liście koki. Dużo stereotypów, mało informacji. Dlatego najpierw funkcją tego bloga będzie poznawanie Peru „na sucho”, przed wyjazdem. Korzyść będzie obupólna: blog zmusi mnie do zbierania informacji, Wy natomiast może dowiecie się razem ze mną czegoś ciekawego. Później pewnie będę tu opisywać moje latynoskie przygody, choć wcale to nie jest pewne. Na razie jednak chcę się skupić na faktach i mitach oraz ciekawostkach dotyczących Peru i Limy.

k-Lama-Alpaka_02

 

Najpierw nieco o lamach.

według wikipedii:

Lama (Lama glama, Lama guanicoe f. glama) – udomowiony ssak parzystokopytny z rodziny wielbłądowatych, wraz z gwanako i – blisko z nimi spokrewnionymi alpaką i wikunią – określane wspólną nazwą lamy. Występuje w Ameryce Południowej. Lamy wykorzystywane są głównie jako zwierzęta juczne oraz do produkcji wełny i mięsa. Dorosłe lamy osiągają do 250 kg wagi i 119 cm wysokości w kłębie. Lamy są zwierzętami socjalnymi, z rozbudowanymi zachowaniami grupowymi.

Polskie słowo „lama” pochodzi od hiszpańskiego terminu llama, które w języku quechua znaczy tyle, co „owca”. Żyją w stadach i żywią się roślinami. Dorosły samiec lamy potrafi w ciągu dnia przenieść ładunek o wadze 30 kg na odcinku 20 km. Lamy dostarczają też mięsa, które jest uważane za mniej smaczne i delikatne niż mięso alpaki. Wartość odżywcza mięsa to 957 kalorii na kilogram żywej masy ciała. Oprócz mięsa wykorzystywane są także inne części ciała lamy – narządy wewnętrzne, krew, ścięgna i kopyta. W Peru zwierzęta, które padły z przyczyn naturalnych często są także zjadane.

Lama była jednym z elementów w sztuce starożytnej Południowej Ameryki. Jest też elementem heraldycznym w herbie Peru, a w Limie znajduje się pomnik lamy.

Jedną z cech charakterystycznych lamy jest to, że pluje.

A oprócz tego, znalazła też miejsce w naszej polskiej popkulturze:

huk p’unchawkama! (do zobaczenia!)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s