Złoto w płynie oraz co nieco o Pisco Sour

pisco

Typowy Europejczyk, spytany o alkohole pochodzące z Ameryki Południowej, wymieniłby zapewne meksykańską tequilę (choć geograficznie Meksyk znajduje się na pograniczu Ameryki Północnej i Środkowej) oraz chilijskie wino. Jedynie nieliczni wiedzą o pisco, choć napój ten jest dla Peruwiańczyków tym, czym dla nas wódka- tradycja jego picia sięga czasów konkwisty, a wzmianki o nim pojawiają się w literaturze, w końcu nie od dziś wiadomo, że artystyczna dusza wsparta odpowiednią ilością procentów staje się niezwykle płodna. Pisco pojawia się także w twórczości Mario Vargas Llosy, chociażby w słynnej „Rozmowie w Katedrze” pija się Chilcano de Pisco, będące połączeniem tego trunku z Ginger Ale oraz sokiem z limonki.

Pisco jest napojem typu brandy i produkuje się go ze sfermentowanych białych winogron. Owoce oraz technika destylacji zostały przywiezione przez Hiszpanów w XVI wieku, a nazwa pochodzi z języka quechua: pishkos znaczy ptaszek. Pisco to także miasto w południowej części Peru, toteż uważa się, że właśnie tam zaczęła się produkcja tego alkoholu, ale od wieków toczy się spór pomiędzy Peru a Chile, które także rości sobie prawo do mianowania pisco napojem narodowym. Prawdą jest, że obecnie w Chile produkuje się go i spożywa wielokrotnie więcej, nie zmienia to jednak faktu, że to Peru należy się palma pierwszeństwa. Co ciekawe, spór o pisco doprowadził w 1961 roku do nałożenia przez Chile embargo na import jego peruwiańskiej odmiany, a odpowiedź ze strony Peru (czyli embargo w drugą stronę) nadeszła dopiero 30 lat później.

20080429-PiscoPeru

Według definicji, peruwiańskie pisco to „alkohol otrzymywany wyłącznie w procesie destylacji świeżego moszczu określonych szczepów winogron („uvas pisqueras”), z niedawnej fermentacji, z zastosowaniem tradycyjnej zasady jakości ustanowionej przez regiony do tego uprawnione”. Odmiany winogron używane w produkcji pisco to Quebranta, Negra, Criolla, Mollar Uvina (nie- aromatyczne) oraz Italia, Moscatel, Albilla Torontel (aromatyczne). Wyróżnia się cztery rodzaje pisco:

  • Pisco Puro (z odmian nie-aromatycznych),
  • Pisco Aromático (z odmian aromatycznych),
  • Pisco Mosto Verde (z moszczu nie do końca sfermentowanego)
  • Pisco Acholado (mieszanka odmian aromatycznych i nie-aromatycznych).

DSCN9492

Teraz co nieco o Pisco Sour, najpopularniejszym drinku na bazie pisco. Historia jego powstania, co jest dosyć powszechne, jest związana z czystym przypadkiem: 28 lipca 1904 roku otwarta została linia kolejowa pomiędzy Cerro de Pasco a Callao. Z tej okazji zostało wydane huczne przyjęcie, na które przybyło ponad 5000 gości, w tym także przedstawiciele władz państwowych. Tego dnia niezwykłą popularnością cieszyło się Whisky Sour- do tego stopnia, że w pewnym momencie zabrakło już trunku. Zarządca budowy, Victor Vaughen Morris Jones, słynący z zamiłowania do miksologii, zarządził, by zamiast whisky lać właśnie pisco, którego było pod dostatkiem. Nieoczekiwanie dla niego samego, drink błyskawicznie zrobił furorę. Sam Morris Jones w 1915 roku, już po przejściu na emeryturę, otworzył w Limie „Bar Morris”, specjalizujący się w Pisco Sour- bar ten odwiedzały największe sławy ówczesnego światka artystycznego, także gwiazdy europejskie, takie jak rosyjska baletnica Anna Pavlova (tak, ta od deseru Pavlova!) czy hiszpańska reżyserka teatralna i entreprenerka María Guerrero.

Sam drink zrobił tak wielką karierę, że ustanowiono nawet Narodowy Dzień Pisco Sour, przypadający na 4 lutego.

Podstawowy przepis na tradycyjne Pisco Sour to

  • 100 ml Pisco
  • 50 ml syropu cukrowego
  • sok wyciśnięty z 1 limonki
  • białko jajka
  • 6 kostek lodu
  • 2-3 krople angostury

Dokładny sposób przygotowania dostępny na YouTube:

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=o0EY7V4k4O8

Istnieją oczywiście różne wariacje na temat Pisco Sour, ja miałam okazję pić Pisco Sour z dodatkiem soku z marakui- bajka!

DSCN9723 DSCN9731 1184844_10153132376415285_1418396021_n

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s