Smaki Peru: Ceviche

cevichon

Nie raz i nie dwa wspominałam, że kuchnia peruwiańska jest uważana za jedną z najlepszych na świecie, a w samym Peru do jedzenia przywiązuje się niezwykle wielką wagę. Jednym ze sztandarowych, a jednocześnie najbardziej kontrowersyjnych dań jest ceviche, potrawa przygotowana na bazie surowej ryby. To właśnie ten fakt odstrasza tych bardziej bojaźliwych amatorów gastronomii, którzy z obawy o swoje żołądki odmawiają sobie przyjemności zjedzenia ceviche. A uwierzcie mi, że przyjemność jest ogromna! Osobiście jestem jego wielką fanką i gdybym tylko mogła, to pewnie jadłabym je codziennie!

Istnieje wiele hipotez na temat pochodzenia ceviche – najbardziej prawdopodobne jest, że po raz pierwszy było przygotowywane za czasów kultury Mochica (około 2 tys. lat temu), gdyż z tamtego okresu pochodzą wzmianki o daniu, którego głównym składnikiem była ryba moczona w fermentowanym soku z kuruby. Inkowie do marynowania ryby używali chichy (napoju z kukurydzy, o którym już kiedyś wspominałam), a wraz z przyjazdem kolonizatorów chichę zamieniono na sok z limonki. Magia tego cytrusa sprawiła, że proces marynowania ryby znacznie się skrócił, a co za tym idzie, ceviche stało się dużo prostsze do przygotowania.

Co ciekawe, w 2004 roku ceviche zostało uznane za „Narodowe Dziedzictwo Kulturowe” oraz za jedno z najstarszych dań peruwiańskich. Ustanowiono też coroczne Święto Ceviche, obchodzone 28 czerwca.

Oczywiście, nie istnieje jeden kanoniczny przepis na ceviche, wręcz przeciwnie – każdy region może poszczycić się swoją wariacją, a i w innych krajach Ameryki Południowej można natrafić na alternatywne wersje tej potrawy. Pamiętajcie jednak, że ceviche, tak jak pisco, jest PERUWIAŃSKIE😉 Podstawowymi składnikami są: biała ryba (najczęściej corvina, ale nada się też morszczuk czy co tam się ma do dyspozycji), sok z limonki, czerwona cebula, papryczka ají, kolendra i sól. Wszystkie składniki miesza się w dużej misce i odstawia na co najmniej 10-15 minut. Po tym czasie ceviche jest już gotowe do spożycia. Zazwyczaj podaje się je z liściem sałaty, ugotowanym słodkim ziemniakiem (camote) i tutejszą odmianą kukurydzy choclo. Płyn powstały z marynowania nazywa się leche de tigre („tygrysie mleko”) i można go użyć do przygotowania wariacji na temat ceviche, algo po prostu wypić😉

Podstawowe rodzaje ceviche:

Ceviche de pescado: to najbardziej podstawowe, opisane już powyżej

8._Ceviche_a_la_Peruana

Ceviche mixto: charakteryzuje się tym, że dodane do niego są także owoce morza, takie, jak kalmary czy ośmiornice

ceviche

Ceviche de conchas negras: ceviche z dodatkiem występujących na północnym wybrzeżu czarnych muli (Andara tuberculosa). Bardzo często podaje się je z chipsami z banana, tzw. chifle

013753_300

Ceviche de pulpo: czyli ceviche z ośmiornic, ze względu na to, że ich mięso jest dość gumiaste, przed marynowaniem przelewa się je wrzątkiem

Ceviche de pulpo y langostinos

Tiradito: ryba pokrojona jest w cieniutkie plasterki, na kształt carpaccio. Nie  dodaje się cebuli, za to obficie polewa się kremem z ostrej papryczki.

tiradito

Chinguirito: przygotowywane na bazie suszonej ryby, zalanej „leche de tigre”

Chinguirito_promperu

Ach, i jeszcze jedno: prawdziwe ceviche MUSI być ostre, więc jeśli nie pali w język, to znaczy, że jest z nim coś nie tak😉

No dobrze, jeszcze jedno: prawdziwy Peruwiańczyk je ceviche tylko do południa, ma to związek ze świeżością ryby. Jeśli ktoś zamawia je późnym popołudniem albo wieczorem, to niezawodny znak, że jest gringo😉

One response to “Smaki Peru: Ceviche

  1. jedzenie ceviche jest niezwykle drogie. Żeby poczuć prawdziwy smak tego dania trzeba wypić po dzbanku pisco na głowę. Nam, ze Sławkiem „Soplem”, sie to udało. Ścięły nas i procenty, i rachunek🙂 No ale to było w USA, gdzie panuje – zupełnie niepotrzebnie – kult dolara

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s